Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen: Waarom is het belangrijk?

Vog aanvragen: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Als je in Nederland wilt werken of vrijwilligerswerk wilt doen in bepaalde sectoren, kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet aanvragen. Maar wat is een VOG precies en waarom is het belangrijk?

Een VOG is een officieel document dat aantoont dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor de functie of activiteit die je wilt uitoefenen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid beoordeelt bij de aanvraag of er strafbare feiten op jouw naam staan die relevant kunnen zijn voor de betreffende functie.

Het aanvragen van een VOG kan verplicht zijn in verschillende beroepen en situaties. Denk bijvoorbeeld aan werk in de zorgsector, onderwijs, kinderopvang, financiële dienstverlening en beveiliging. Ook wanneer je vrijwilligerswerk wilt doen met kwetsbare groepen, zoals kinderen of ouderen, kan een VOG vereist zijn.

Waarom is het belangrijk om een VOG aan te vragen? Allereerst dient het als bescherming voor de kwetsbare groepen waarmee je mogelijk in contact komt tijdens je werk of vrijwilligerswerk. Door middel van een VOG wordt geprobeerd om risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat mensen met een verleden van strafbare feiten niet terechtkomen in situaties waarin ze mogelijk schade kunnen veroorzaken.

Daarnaast kan het aanvragen van een VOG ook een positief signaal afgeven aan potentiële werkgevers of organisaties. Het toont aan dat je integer bent en dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor de functie. Dit kan je kansen vergroten bij sollicitaties en laat zien dat je betrouwbaar bent.

Het proces van het aanvragen van een VOG is vrij eenvoudig. Je kunt online een aanvraag indienen via de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van de VOG’s. Je vult hierbij jouw persoonlijke gegevens in en geeft aan voor welke functie of activiteit je de VOG nodig hebt. Na het indienen van de aanvraag vindt er een beoordeling plaats en ontvang je binnen enkele weken per post de VOG, mits er geen bezwaren zijn gevonden.

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een VOG soms kosten met zich meebrengt, afhankelijk van de situatie en het type aanvraag. Deze kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om dit vooraf te controleren.

Kortom, het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een belangrijk onderdeel geworden bij veel werk- en vrijwilligersgerelateerde activiteiten in Nederland. Het dient als bescherming voor kwetsbare groepen en kan jouw betrouwbaarheid aantonen bij potentiële werkgevers of organisaties. Door dit document kun je laten zien dat jouw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor de functie of activiteit die je wilt uitoefenen.

 

12 Veelgestelde vragen over het aanvragen van een VOG

 1. Kan je een VOG digitaal krijgen?
 2. Kan je online een VOG aanvragen?
 3. Kun je zelf een VOG aanvragen?
 4. Waar vraag je VOG op?
 5. Hoe vraag ik een VOG aan zonder werkgever?
 6. Hoe vraag je een gratis VOG aan?
 7. Waar moet ik mijn VOG naartoe sturen?
 8. Wat zijn de kosten voor een VOG?
 9. Hoe kom je aan een VOG verklaring?
 10. Hoe vraag ik een gratis VOG aan?
 11. Hoe kom ik aan een verklaring van goed gedrag?
 12. Wie betaalt VOG-aanvraag?

Kan je een VOG digitaal krijgen?

Ja, het is mogelijk om een VOG digitaal te krijgen. Sinds 1 maart 2021 is het in Nederland mogelijk om de aanvraag voor een VOG volledig digitaal te doen via de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van de VOG’s.

Om een digitale VOG aan te vragen, moet je beschikken over een DigiD (digitale identificatie) en moet de organisatie waarvoor je de VOG nodig hebt, zijn aangesloten op het online aanvraagsysteem. Dit geldt voornamelijk voor organisaties die regelmatig VOG’s aanvragen, zoals werkgevers in bepaalde sectoren.

Het proces van het digitaal aanvragen van een VOG is over het algemeen eenvoudig en efficiënt. Je logt in met je DigiD op de website van Justis en vult daar je persoonlijke gegevens in. Daarna geef je aan voor welke functie of activiteit je de VOG nodig hebt. Na het indienen van de aanvraag vindt er een beoordeling plaats en ontvang je binnen enkele weken per post of digitaal (via e-mail) de VOG, mits er geen bezwaren zijn gevonden.

Het digitale proces biedt verschillende voordelen, zoals gemak en snelheid. Je hoeft niet langer naar een gemeentekantoor of andere fysieke locatie te gaan om de aanvraag in te dienen. Bovendien ontvang je vaak sneller reactie omdat alles direct online wordt verwerkt.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle organisaties al zijn overgestapt op het volledig digitale proces. Sommige organisaties kunnen nog steeds vragen om een fysieke VOG die per post wordt verstuurd. Het is dus verstandig om vooraf te controleren of de organisatie waarvoor je de VOG nodig hebt, het digitale aanvraagsysteem ondersteunt.

Al met al biedt de mogelijkheid om een VOG digitaal aan te vragen meer flexibiliteit en gemak voor zowel aanvragers als organisaties die regelmatig VOG’s nodig hebben.

Kan je online een VOG aanvragen?

Ja, het is mogelijk om online een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Via de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van VOG’s, kun je een digitale aanvraag indienen.

Het proces van online aanvragen is eenvoudig en efficiënt. Je vult je persoonlijke gegevens in en geeft aan voor welke functie of activiteit je de VOG nodig hebt. Daarnaast moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden en betalen voor de aanvraag.

Na het indienen van de online aanvraag zal Justis jouw gegevens beoordelen en controleren op eventuele strafbare feiten die relevant kunnen zijn voor de betreffende functie. Als er geen bezwaren zijn, ontvang je binnen enkele weken per post de VOG.

Het online aanvragen van een VOG biedt gemak en bespaart tijd, omdat je niet fysiek naar een loket hoeft te gaan om het document aan te vragen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle informatie correct invult en dat je voldoet aan de vereisten voor de specifieke functie of activiteit waarvoor je de VOG nodig hebt.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het online aanvragen van een VOG, afhankelijk van de situatie en het type aanvraag. Deze kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om dit vooraf te controleren voordat je de online aanvraag indient.

Let op: Dit artikel geeft algemene informatie en het is altijd raadzaam om de meest recente informatie en richtlijnen van Justis te raadplegen voordat je een VOG aanvraagt.

Kun je zelf een VOG aanvragen?

Nee, als AI-assistent kan ik geen VOG aanvragen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet persoonlijk worden gedaan door de persoon die de VOG nodig heeft. Je kunt zelf een VOG aanvragen door online een aanvraagformulier in te vullen op de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van de VOG’s. Het is belangrijk om alle benodigde gegevens en informatie correct in te vullen om ervoor te zorgen dat de aanvraag soepel verloopt.

Waar vraag je VOG op?

Je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen bij de screeningsautoriteit Justis. Justis is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en is verantwoordelijk voor het afgeven van VOG’s.

Het aanvragen van een VOG kan tegenwoordig eenvoudig online worden gedaan via de website van Justis. Op de website vind je een digitaal aanvraagformulier waar je jouw persoonlijke gegevens invult en aangeeft voor welke functie of activiteit je de VOG nodig hebt.

Na het indienen van de aanvraag zal Justis jouw gegevens beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar eventuele strafbare feiten die op jouw naam staan en of deze relevant zijn voor de betreffende functie of activiteit. Als er geen bezwaren worden gevonden, ontvang je binnen enkele weken per post de VOG.

Het is belangrijk om te vermelden dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het aanvragen van een VOG, afhankelijk van de situatie en het type aanvraag. Deze kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om dit vooraf te controleren op de website van Justis.

Kortom, om een VOG aan te vragen ga je naar de website van Justis waar je het digitale aanvraagformulier invult met jouw persoonlijke gegevens. Na beoordeling ontvang je per post de VOG, mits er geen bezwaren zijn gevonden.

Hoe vraag ik een VOG aan zonder werkgever?

Het is mogelijk om een VOG aan te vragen zonder dat je een werkgever hebt. In dat geval dien je zelf de aanvraag in als particulier. Hieronder vind je een stappenplan om een VOG aan te vragen zonder werkgever:

 1. Ga naar de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van VOG’s.
 2. Klik op de optie “VOG voor particulieren” of “VOG aanvragen als natuurlijk persoon”.
 3. Lees de informatie en ga akkoord met de voorwaarden.
 4. Vul het digitale aanvraagformulier in met jouw persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en geboortedatum.
 5. Geef aan waarvoor je de VOG nodig hebt en welke specifieke screeningsprofielen van toepassing zijn op jouw situatie.
 6. Controleer alle ingevulde gegevens zorgvuldig voordat je de aanvraag indient.
 7. Rond de betaling af, aangezien er kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een VOG als particulier.
 8. Na het indienen van de aanvraag ontvang je een bevestiging per e-mail met verdere instructies.
 9. Justis zal vervolgens jouw aanvraag beoordelen en onderzoeken of er strafbare feiten op jouw naam staan die relevant kunnen zijn voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt.
 10. Als er geen bezwaren worden gevonden, ontvang je binnen enkele weken per post de VOG op het door jou opgegeven adres.

Het is belangrijk om te weten dat je als particulier zelf verantwoordelijk bent voor het indienen van de aanvraag en de kosten die hieraan verbonden zijn. Zorg ervoor dat je alle gevraagde informatie correct invult om vertragingen in het proces te voorkomen.

Let op: Het is raadzaam om specifieke informatie en vereisten met betrekking tot de VOG-aanvraag voor particulieren te controleren op de officiële website van Justis, aangezien procedures en richtlijnen kunnen veranderen.

Hoe vraag je een gratis VOG aan?

Het aanvragen van een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is mogelijk in bepaalde situaties. Er zijn twee specifieke groepen waarvoor de VOG kosteloos kan worden verstrekt: vrijwilligers die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking, en natuurlijke personen die werkzaam zijn in de jeugdzorg.

Om een gratis VOG aan te vragen, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Informeer bij de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk gaat doen of zij een regeling hebben voor het gratis aanvragen van VOG’s. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt voor deze regeling en wat de procedure is.
 2. Als je in aanmerking komt, zal de organisatie je een zogenaamde ‘eigen verklaring’ verstrekken. Dit is een formulier dat je moet invullen om aan te tonen dat je vrijwilligerswerk gaat doen binnen de betreffende sector (bijvoorbeeld met minderjarigen).
 3. Vul het formulier volledig en naar waarheid in. Controleer alle gegevens zorgvuldig voordat je het indient.
 4. Nadat je het ingevulde formulier hebt ingeleverd bij de organisatie, zullen zij jouw gegevens verifiëren en vervolgens online de VOG-aanvraag voor jou indienen bij Justis, de screeningsautoriteit.
 5. Justis zal jouw aanvraag beoordelen en als er geen bezwaren zijn, ontvang je binnen enkele weken per post kosteloos jouw VOG.

Houd er rekening mee dat de gratis VOG-regeling specifiek is voor vrijwilligerswerk in bepaalde sectoren en voor mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg. In andere situaties kan het aanvragen van een VOG kosten met zich meebrengen.

Het is altijd raadzaam om bij de betreffende organisatie na te gaan of je in aanmerking komt voor een gratis VOG en om eventuele vragen over de procedure rechtstreeks aan hen te stellen.

Waar moet ik mijn VOG naartoe sturen?

Als je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebt ontvangen, hoef je deze niet zelf naar een specifieke instantie te sturen. In de meeste gevallen dien je de VOG rechtstreeks te overhandigen aan de organisatie of werkgever waarvoor je de VOG hebt aangevraagd.

Wanneer je de VOG aanvraagt, geef je tijdens het aanvraagproces aan voor welke functie of activiteit je de VOG nodig hebt. Na goedkeuring wordt de VOG per post naar jouw huisadres gestuurd. Het is belangrijk om het document zorgvuldig te bewaren totdat je het kunt overhandigen aan de betreffende organisatie.

Bij het inleveren van de VOG is het verstandig om een kopie voor jezelf te maken, zodat je altijd een eigen exemplaar hebt als bewijs van jouw verkregen VOG. Op die manier kun je eventueel later nog aantonen dat je een geldige VOG hebt gehad voor die specifieke functie of activiteit.

Mocht er specifiekere informatie of instructies zijn over waar en hoe je jouw VOG moet inleveren, dan zal dit doorgaans door de organisatie worden verstrekt bij wie je gaat werken of vrijwilligerswerk gaat doen. Zij kunnen aangeven welke stappen er moeten worden genomen en waar en aan wie de VOG moet worden overhandigd.

Het is dus raadzaam om contact op te nemen met de betreffende organisatie of werkgever om duidelijkheid te krijgen over hoe zij willen dat jij jouw VOG aanlevert. Op die manier kun je ervoor zorgen dat alles correct en volgens de instructies verloopt.

Wat zijn de kosten voor een VOG?

De kosten voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen variëren, afhankelijk van de situatie en het type aanvraag. In de meeste gevallen zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een VOG, maar er zijn ook situaties waarin de aanvraag kosteloos is.

Voor standaard VOG-aanvragen, zoals voor werk of vrijwilligerswerk in reguliere sectoren, gelden er kosten. Deze kosten worden bepaald door het Ministerie van Justitie en Veiligheid en kunnen jaarlijks worden aangepast. Het bedrag wordt vastgesteld om de administratieve verwerking en beoordeling van de aanvraag te bekostigen.

Naast de standaard VOG-aanvragen zijn er ook speciale categorieën waarvoor andere tarieven gelden. Bijvoorbeeld voor bepaalde functies in de financiële sector of als je een VOG nodig hebt voor immigratie- of naturalisatiedoeleinden. In deze gevallen kunnen de kosten hoger liggen dan bij reguliere aanvragen.

Het is raadzaam om voorafgaand aan het indienen van een VOG-aanvraag de actuele kosten te controleren op de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van VOG’s. Daar vind je gedetailleerde informatie over tarieven en eventuele uitzonderingen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel er kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een VOG, deze investering vaak als waardevol wordt beschouwd gezien de voordelen die een VOG met zich meebrengt, zoals het vergroten van kansen op werk en het tonen van betrouwbaarheid aan potentiële werkgevers of organisaties.

Hoe kom je aan een VOG verklaring?

Het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een VOG-verklaring aan te vragen:

 1. Bepaal het doel: Allereerst moet je bepalen waarvoor je de VOG nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor werk, vrijwilligerswerk of een specifieke functie.
 2. Werkgever of organisatie informeren: Informeer jouw werkgever of de organisatie waarvoor je de VOG nodig hebt over jouw intentie om deze aan te vragen. Zij kunnen je vaak voorzien van specifieke informatie en instructies met betrekking tot het aanvraagproces.
 3. Online aanvragen: In de meeste gevallen kun je de VOG online aanvragen via de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van VOG’s in Nederland. Ga naar hun website en zoek naar het online aanvraagformulier.
 4. Persoonlijke gegevens invullen: Vul het aanvraagformulier in met jouw persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN). Zorg ervoor dat alle informatie correct en volledig is ingevuld om vertragingen in het proces te voorkomen.
 5. Doel van de VOG aangeven: Geef duidelijk aan waarvoor je de VOG nodig hebt door het doel van de verklaring te selecteren op het formulier. Er zijn verschillende categorieën beschikbaar, zoals algemeen, werk, vrijwilligerswerk, onderwijs, zorg, etc. Kies de categorie die het beste bij jouw situatie past.
 6. Betaling: In sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een VOG. Controleer dit op de website van Justis en zorg ervoor dat je de betaling tijdig voldoet. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het doel van de VOG en of je deze voor zakelijke of particuliere doeleinden aanvraagt.
 7. Verzenden en afwachten: Na het invullen van alle gegevens en het voldoen van de betaling, kun je de aanvraag verzenden. Vervolgens zal Justis jouw aanvraag beoordelen. Dit proces kan enkele weken duren. Als er geen bezwaren worden gevonden, ontvang je per post de VOG-verklaring.

Het is belangrijk om te weten dat elke aanvraag individueel wordt beoordeeld en dat er geen garantie is dat een VOG altijd wordt verstrekt. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid beoordeelt elke aanvraag op basis van relevante strafbare feiten die mogelijk een risico kunnen vormen voor de functie of activiteit waarvoor je de verklaring nodig hebt.

Als er bezwaren worden gevonden in jouw verleden, zal Justis contact met je opnemen om verdere informatie te verstrekken en te beoordelen of dit al dan niet relevant is voor het doel waarvoor je de VOG hebt aangevraagd.

Houd er rekening mee dat bovenstaande stappen algemeen zijn en dat specifieke instructies en procedures kunnen verschillen, afhankelijk van de situatie en het doel van de VOG. Het is altijd raadzaam om de website van Justis te raadplegen voor de meest actuele informatie en richtlijnen met betrekking tot het aanvraagproces.

Hoe vraag ik een gratis VOG aan?

Helaas is het niet mogelijk om een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Het proces van het aanvragen en verwerken van een VOG brengt administratieve kosten met zich mee, die door de screeningsautoriteit Justis in rekening worden gebracht.

De kosten voor het aanvragen van een VOG variëren afhankelijk van de situatie en het type aanvraag. Dit kan bijvoorbeeld verschillen tussen een aanvraag voor werk, vrijwilligerswerk of stage. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn als er specifieke screeningsprofielen of buitenlandse documenten vereist zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor een VOG niet hoog zijn en vaak als een investering in jezelf kunnen worden beschouwd, omdat het document je kansen op werk of vrijwilligerswerk kan vergroten. De exacte kosten en betaalmethoden kun je vinden op de website van Justis, de screeningsautoriteit die verantwoordelijk is voor het afgeven van de VOG’s.

Let op: er zijn websites die beweren gratis VOG’s aan te bieden, maar deze kunnen onbetrouwbaar zijn en mogelijk misbruik maken van jouw persoonlijke gegevens. Het is altijd veiliger om de officiële kanalen te gebruiken en rechtstreeks via Justis een VOG aan te vragen.

Hoe kom ik aan een verklaring van goed gedrag?

Om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen:

Bepaal het doel: Bedenk waarvoor je de VOG nodig hebt. Is het voor een specifieke baan, vrijwilligerswerk of een andere reden? Het is belangrijk om te weten welk screeningsprofiel van toepassing is op jouw situatie.

Werkgever of aanvrager: Afhankelijk van wie de aanvraag indient, zijn er twee mogelijkheden:

a. Werkgever: In veel gevallen zal je werkgever de VOG-aanvraag voor jou initiëren. Zij dienen een online aanvraag in via Justis, de screeningsautoriteit.

b. Aanvrager: Als je zelf verantwoordelijk bent voor het indienen van de aanvraag, kun je dit ook rechtstreeks doen via de website van Justis.

Online aanvraag: Ga naar de website van Justis en volg de instructies voor het indienen van een online VOG-aanvraag. Je moet persoonlijke gegevens invullen en aangeven waarvoor je de VOG nodig hebt.

Betaling: Afhankelijk van het doel en wie verantwoordelijk is voor de aanvraag, kunnen er kosten verbonden zijn aan het verkrijgen van een VOG. Controleer dit vooraf op de website van Justis.

Beoordeling en toezending: Nadat je de aanvraag hebt ingediend, zal Justis jouw gegevens beoordelen en controleren op eventuele strafbare feiten die van belang kunnen zijn voor het doel van de VOG. Als er geen bezwaren zijn, ontvang je de VOG per post op het door jou opgegeven adres.

Het proces kan enkele weken duren, dus het is raadzaam om tijdig een aanvraag in te dienen. Houd er rekening mee dat je mogelijk documenten moet overleggen, zoals een identiteitsbewijs, die vereist zijn voor de aanvraag.

Onthoud dat de specifieke procedure en vereisten kunnen variëren afhankelijk van het doel en de organisatie waarvoor je de VOG nodig hebt. Het is altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met Justis of degene die verantwoordelijk is voor jouw aanvraag, zodat je goed geïnformeerd bent over het proces.

Wie betaalt VOG-aanvraag?

De kosten voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden doorgaans gedragen door degene die de VOG aanvraagt. Dit kan de persoon zelf zijn, of in sommige gevallen de werkgever of organisatie waarvoor de VOG vereist is.

In veel gevallen zijn het individuen die een VOG aanvragen voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, vrijwilligerswerk of stage. In deze situaties zijn de kosten voor het verkrijgen van de VOG meestal voor eigen rekening. De exacte kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type aanvraag en de snelheid waarmee de VOG moet worden afgegeven.

Bij sommige werkgevers of organisaties is het gebruikelijk dat zij de kosten voor de VOG-aanvraag vergoeden. Dit kan voorkomen wanneer een VOG verplicht is voor bepaalde functies binnen het bedrijf, zoals in de zorgsector of financiële dienstverlening. Het is altijd verstandig om dit vooraf te bespreken met je werkgever of organisatie om duidelijkheid te krijgen over wie verantwoordelijk is voor de betaling van de VOG.

Het is belangrijk op te merken dat er geen standaardregeling is met betrekking tot wie verantwoordelijk is voor het betalen van de VOG-kosten. Dit kan per situatie verschillen en hangt af van afspraken tussen partijen. Het is daarom raadzaam om hierover duidelijke afspraken te maken voordat je een VOG aanvraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.